Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

  • Ana Sayfa
  • Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?
Blog

SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Günümüzün en yaygın soruları arasında yer alan saç dökülmeleri kadın erkek ayırt etmeden herkesin sıkça şikâyet ettiği bir konu.  Saç dökülmesi gibi bir durumla karşılaşıldığında hemen panik olunmasına gerek yoktur. Saç dökülmesi denildiğinde önemli olan saç dökülmelerinin yoğunluğu ve saç dökülmesinin sürekli olup olmadığıdır. 

Belirli dönemlerle birçok etmen bağlı hatta bazen mevsim geçişlerine bağlı saç dökülmeleri çok olağandır ve herkeste görülebilmektedir. Uzmanlar ise bu konuda günlük ortalama 50 ile 150 arasında saç dökülmesinin normal karşılandığını belirtmektedirler. Saç dökülmeleri çok yoğun seviyede seyrediyorsa, özellikle yıkama esnasında saçlar toplu şekilde dökülüyorsa ve saçların döküldüğü ortalama süre 2 ayın üzerinde devam ediyorsa mutlaka konu ciddiye alınmalıdır. Dökülmelerle ilgili dermatoloji uzmanından destek alınmalıdır. 

Saç dökülmelerinde en çok yapılan yanlışlar ise; dökülmelerin kaynağı bilinmeden önlenmeye çalışılmasıdır. Popüler kozmetik ürünlerinin saç dökülmesini önleme vaatleri, organik olarak satışı yapılan saç besleyicileri, saç dökülmesini önleyen kremler, kozmetikler, ilaçlar ve maskelerin mutlaka hekim yönlendirilmesi ile kullanılması önerilmektedir. Bilinçsiz olarak uygulanan bu tedaviler maalesef ki sonrasında daha ciddi sorunları beraberinde getirebilmektedir. 


Saç dökülmeleri ile baş edebilmek için öncelikle saç dökülmelerinin nedeninin tespit edilmesi gereklidir.

Saçların dökülmesinin en yaygın 7 nedeni ise aşağıdaki gibidir; 

1.Düzensiz beslenme

Bilindiği üzere saçlarımız ve saç köklerimiz canlıdır ve beslenme ihtiyacı duymaktadır. Saçlarımız beslenme ihtiyacını ise vücudumuza aldığımız besinlerimizde yer alan vitamin ve minerallerden karşılar. Günümüzün en yaygın sorunu olan düzensiz beslenme ve sağlıklı beslenememe sorunu saç dökülmelerinin de temel nedenleri arasında yer almaktadır. Düzenli beslenememek, tek tip gıda tüketimi veya ağırlıklı karbonhidrat tüketimi gibi durumların sonucunda ekseriyetle saç dökülmeleri görülmektedir. Bu nedenle hem sağlıklı hem de düzenli beslenmek saç dökülmesinin önüne geçilmesi ve engellenmesinde ilk önemli adımdır. 

2.Hormonsal sorunlar

Saç dökülmeleri arasında, Zaman zaman genetik faktörlere bağlı olarak bölgesel dökülmeler ve hatta kellik sorunları görülebilmektedir. Hormonsal nedenler arasında hem öncelikle hormonlara bağlı faktörler yer alırken aynı zamanda, hızlı kilo alıp verme, hormonsal diğer hastalıklar, adet düzensizlikleri yine saç dökülmelerine sebebiyet verebilmektedir. Saç dökülmesinin hormonsal nedenlere bağlanabilmesi için dermatoloji uzmanının tetkikleri ve muayenesi gereklidir. 


3.Kozmetik ürünle ve şekillendiriciler 

Zamanla çeşitlenen ve kullanımı artan kozmetik ürünlerin saçların dökülmesi konusunda ciddi rol oynadığı uzmanlarca belirtilen nedenler arasında yer almakta. Saçların renginin değiştirilmesi adına kullanılan boyalar ve saç açıcılar en başta yer alırken aynı zamanda saça şekil vermek adına kullanılan ısıveren aletler ve düzleştiricilerinde saç dökülmesine sebebiyet verdiği bilinmektedir. Bu nedenle saçların yoğun kimyasal maddeye ve ısı ile gerçekleşen şekillendiricilere çok maruz kalmaması gerekmektedir. 

4.Deri problemleri

Deri problemlerine bağlı saç dökülmelerinin temelinde saç derisini etkileyen hastalıklar yer almaktadır. Bunların başında ise; sedef, egzama, mantar hastalıkları gelmektedir. Aynı zamanda saç derisinin aşırı kuru kalması veya aşırı yağlı kalması da saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Deri problemlerine bağlı saç dökülmelerinin önlenmesi için öncelikle varsa altta yatan hastalıkların tespit edilmesi gerekmektedir.


5.Genetik faktörler

Genetik nedenlere bağlı nedenler ekseriyetle kadınlar ve erkekler olarak ayrılmaktadır. Erkeklerde görülen ağırlıklı olarak erkeksi tip olarak adlandırılan ve yaşın ilerlemesiyle artan bir dökülme şeklidir. Genetik saç dökülmeleri ortalama 20 li yaşlarda başlar ve sürekli olarak dökülmeler kısım kısım devam eder. Bu neticede ise kalıcı çözüm saç ekimi tedavisidir.

6.Vitamin ve mineral eksikliği

Beslenme düzensizliği olmasa da kişi her ne kadar düzenli beslenmeye özen gösterse de saçların beslenebilmesi için alınan gıdalar önemlidir. Saçların beslenmesi için; folik asit, biotin, çinko ve demir gibi vitaminler önem taşımaktadır. Bu vitamin ve minerallerin yetersiz kalması durumunda saç dökülmeleri görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda saç dökülmesinin vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı olduğunun tespit edilmesi içinde mutlaka uzman hekimlere başvurulmalıdır. 

7.Fazla Stres  

Günümüzde herkesin karşı karşıya kaldığı fazla stres birçok sağlık sorununa neden olurken saç dökülmelerinde de önemli rol oynamakta. Bu nedenle günlük hayatın akışında aşırı stresten uzak durulmaya özen gösterilmesi her konuda olduğu gibi saç dökülmelerinin önlenmesi konusunda da oldukça önemlidir.